Blogi


Smartum panostaa laadukkaaseen talouden johtamiseen

Keskustelimme Smartumilla Finance Lead roolissa työskentelevän Eija Tuomisen kanssa modernista talouden johtamisesta osana päätöksentekoa.

Voit uppoutua keskusteluun alla olevan videon avulla tai lukea tärkeimmät nostot tästä artikkelista.

Mikä on Smartum?

Smartum on suomalainen vuonna 1995 perustettu suomalainen perheyhtiö, joka tarjoaa verotuettuja hyvinvointietuja asiakasorganisaatioilleen. Smartumin hyvinvointiedut ovat käytössä noin 13 000 yrityksessä ja organisaatiossa, joiden kautta yhtiö vaikuttaa noin 700 000 työssäkäyvän ihmisen elämään.

Ei siis ihme, että brändi on Suomessa erittäin hyvin tunnettu.

 

Haastattelussa kysymyksiimme vastaa Smartumilla Finance Lead roolissa työskentelevä Eija Tuominen

Voiko sinun mielestäsi yritys menestyä ilman hyvää talouden johtamista?

Tuurilla kyllä, ja näppituntumalla. Kaikennäköisiä keinoja on nähty, mutta talousjohtaminen on minun mielestäni hyvinkin merkityksellinen tekijä yrityksen menestyksen matkalla. Yrityksen kasvussa ja skaalautumisessa talouden tuottamat tunnusluvut ja ennusteet ovat tosi tärkeitä johdolle.

Onko sinun mielestäsi maailma muuttunut viimeisten vuosien aikana talousjohtamisen näkökulmasta?

Kyllähän se on muuttunut.

Skenaariotyöskentely on lisääntynyt ihan jo johtuen näistä viime vuosien myllerryksistä. Suosittelenkin skenaariotyöskentelyä, koska se, että katsotaan vain menneitä lukuja, ei tarjoa näkymää tulevaisuuteen.

Kukaan ei ole osannut ennustaa niiden perusteella niitä asioita, joita meille on tapahtunut tässä viime vuosien aikana yhteiskuntana, maailmanpoliittisesti tai taloudellisesti. Tiukan talousluvun tueksi me tarvitsemme muuta dataa, jotta voimme saada maksimihyödyn talouden työstä, johdon suunnitelmalliseen päätöksentekoon.

Skenaariotyöskentelyn lisäksi pitäisin tosi tärkeänä sitä, että ennuste tehdään tarpeeksi pitkälle aikavälille. Ei pitäydytä muutaman kuukauden tai kahdentoista kuukauden sykleissä, vaan katsotaan reilusti pidempää aikaa ja erilaisia skenaarioita. Sitten voidaan helposti ja ketterästi muuttaa suuntaa, mikäli näyttää siltä, että joku tapa ei toimi.

Minkälainen on sinun mielestäsi hyvä ohjelmistokumppani?

Ohjelmistot ovat tänä päivänä pitkälle moderneja ja digitalisoituja. Sen takia onkin tärkeää löytää oikeanlainen kumppanuus ohjelmistoa hankkiessa.

Minä sanoisin, että ohjelmistoa hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota käyttöönottoon. Järjestelmän käyttöönottovaihe on minun mielestäni erittäin tärkeä. Tarvitaanko integraatiota tai rajapintoja, miten tiedot liikkuvat järjestelmien välillä ja onko data yhdisteltävissä?

Käyttöönoton jälkeen täytyy varmistaa se, minkälaisen koulutuksen me saamme pääkäyttäjille, minkälaisen koulutuksen me saamme peruskäyttäjille ja minkälainen tuki on saatavissa sitten jälkikäteen tälle ohjelmistolle. Se on tärkeää myös, ettei jäädä ihan oman onnemme nojaan.

Kumppanuudessa tärkeää minun mielestäni on se keskinäinen luottamus ja se, että asiat etenevät selkeästi, sovitulla aikataululla ja sovitulla tavalla.

Tietenkin on myös tärkeää, että järjestelmästä löytyvät riittävät ominaisuudet kumppanuuden lisäksi.

Talousihmiset ovat monesti tosi rakastuneita omiin Exceleihin. Minkälaisen neuvon haluaisit antaa kollegalle, joka ei kerta kaikkiaan pysty päästämään niistä irti?

Kannattaa kokeilla!

Tutustu Smartumin referenssivideoon tästä!