Blogi


Budjetointijärjestelmä, Excel vai ruutupaperia?

Mikään ei estä budjetoimasta ruutupaperille, varsinkaan silloin kun liiketoiminta on vasta alussa.

Budjetointijärjestelmä toki helpottaa budjetointiprosessia ennusteineen ja budjettiseurantoineen valtavasti, mutta ei itsessään tee yrityksesi budjetista sen kummempaa.

Budjetoinnissa ajatus on tärkein. Budjetointijärjestelmä tuo helppoutta ja hallittavuutta prosessiin.

Välineurheilu ei tee autuaaksi

Myönnän, että ostin viime talvena sukset tullakseni hyväksi hiihtäjäksi, mutta koska muut kehitystä edistävät toimenpiteet jäivät toteuttamatta, olen edelleen käytännössä hiihtotaidoton.

Unohdin, että hyvin suunniteltu on vain puoliksi tehty.

Moni, varsinkin aloittava, yrittäjä suunnittelee ja budjetoi liiketoimintaansa varsin vapaamuotoisesti esimerkiksi Excelillä – vieläpä varsin hyvällä menestyksellä. Budjetointiohjelmisto ei ole välttämättömyys jokaiselle yritykselle! Tärkeintä on alkaa suunnitella ja budjetoida mahdollisimman johdonmukaisesti heti alusta asti, vaikka sitten ruutupaperille.

Budjetointijärjestelmän hankinta on järkevää siinä vaiheessa, kun varmasti itse ymmärtää, mistä omassa liiketoiminnassa on todella kysymys ja mitä budjetoinnilla halutaan saavuttaa.

Oikean ohjelmistonkin hankinta on paljon helpompaa ja hedelmällisempää, kun ymmärtää oman liiketoiminnan asettamat vaatimukset.

Lataa opas tehokkaaseen budjetointiin

Onko budjetointijärjestelmä ylipäätään tarpeellinen?

Hankinta-ajankohdan lisäksi tietenkin on myös tärkeää arvioida, onko budjetointijärjestelmän hankinta ylipäätään tarpeellista. Yleensä hankinta kannattaa, jos vähintään yksi alla olevista kriteereistä täyttyy.

  • Budjettiseuranta on säännöllistä (esimerkiksi kuukausittain tai kvartaaleittain).
  • Ennusteita ja skenaarioita laaditaan useamman kerran vuodessa.
  • Budjetointiprosessissa on mukana useita ihmisiä
  • Seurattavia kohteita (esim. kustannuspaikkoja, dimensioita tai yhtiöitä) on useita
  • Tiedonsiirrot kirjanpidosta aiheuttavat päänvaivaa
  • Pitkän ajan kassavirran ennustaminen on tarpeen
  • Excel ei vain syystä tai toisesta tunnu luontevalta budjetointiratkaisulta

Milloin budjetointijärjestelmän hankinta ei ole tarpeellista?

Jos laadit tulosbudjetin kerran vuodessa pöytälaatikkoon byrokratian alistamana, ei budjetointijärjestelmään panostaminen todennäköisesti ole tarpeellista.

Budjetointijärjestelmä avaimet käteen mallilla

Mikäli Excelin kanssa temppuilu ei ole lähellä sydäntäsi tai siihen ei yksinkertaisesti ole aikaa, on myös helppo tapa hoitaa budjetointiprosessi kerralla kuntoon. Kaikkea kun ei kannata opetella kantapään kautta, koska apua on tarjolla.

Olemme uudistaneet satojen yritysten budjetointiprosesseja vuosien mittaan ja on hyvin mahdollista, että mukaan on tarttunut osaamista, joka on yrityksellenne kultaakin arvokkaampaa.

Budjetointia ei tietenkään voi täysin ulkoistaa, mutta voimme yhdessä rakentaa budjetointitavan, joka skaalautuu yrityksenne mukana pitkälle tulevaisuuteen. On hyvin mahdollista, että tietyt toimialakohtaiset best practises -mallit toimivat myös teidän yrityksellenne.

Oikotie parempaan budjetointiin. Paina vihreää nappia.

Parhaassa tapauksessa hoidamme yrityksenne budjetointiprosessin kuntoon kertaheitolla.

Tässä alla on se lupaamani vihreä nappi, joka johdattaa sinut asiantuntijoidemme sekä budjetointijärjestelmä Finazillan pariin. Sovitaan demoaika ja käydään tarpeenne lävitse ihan ajan kanssa.

Tutustu budjetointijärjestelmään