Kassavirran ennustaminen on aina ajankohtainen aihe – ja hyvästä syystä. Yrityksen menestykselle voi määrittää monia mittareita, mutta ne kaikki jäävät toissijaisiksi, jos kassassa ei ole rahaa. Kassavirta on yritystoiminnan perusedellytys.
Kassavirran ennustaminen ei ole tarpeen vain kriisitilanteissa, vaan on tärkeää kaikille yrityksille. Esimerkiksi voimakas kasvu voi kuormittaa kassaa, mutta kasvun riskejä on helpompi hallita, kun liiketoimintaa arvioidaan kassavirran, ei pelkästään tuloksen, näkökulmasta.
Myös kassavirran tilapäiset kapeikot on helpompi hallita, kun ennustamiseen on toimivat prosessit ja työkalut. Akuutti kassakriisi ei ole oikea hetki ryhtyä kehittämään näitä valmiuksia.
Kassavirran hallinta on tulevaisuuteen varautumista – ei vain kriisien varalta, vaan myös mahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Tulevaisuutta ei kannata jättää sattuman varaan.
Lyhyen ajan kassavirran ennustaminen
Moni yrittäjä hoitaa kassavirran hallintaa hyvin käytännönläheisesti: aamulla ensimmäiseksi tarkistetaan tilin saldo ja vasta sitten keitetään kahvit. Toiset vievät ennustamisen vielä pidemmälle ja laskevat tulevien viikkojen kassavirran eräpäivien, lainanlyhennysten ja palkanmaksujen perusteella. Tämä on toimiva tapa lyhyen aikavälin kassavirran ennustamiseen. Tällaisella ennustemetodilla pystytään seuraamaan rahavarojen kehitystä yleensä enintään muutaman viikon päähän.
Pitkän aikavälin kassavirran ennustaminen
Kun kassavirtaa ennustetaan pidemmälle tulevaisuuteen, kuten kuukausiksi tai vuosiksi eteenpäin, on hyvä tarkastella kokonaisuutta laajemmalla tasolla ja siirtyä päivätasolta esimerkiksi kuukausitason tarkkuuteen.
Tehokkain tapa pitkän aikavälin kassavirran ennustamiseen perustuu tulos- ja tase-ennusteiden yhdistämiseen. Pelkkä tulosennuste ei riitä kassavirran tarkkaan arviointiin, vaan myös taseen merkittävät erät on otettava huomioon.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että taseesta tarvitsee ennustaa jokainen yksityiskohta, vaan ainoastaan ne erät, jotka ovat yrityksen kassavirran ennustamisen kannalta merkityksellisiä. Tällaisia eriä voivat olla esimerkiksi:
- myyntisaamiset ja ostovelat
- saadut ennakot ja ennakkomaksut
- lainanlyhennykset
- lomapalkkavelka
Erityisesti lomapalkkavelan huomioiminen on tärkeää, jotta kassavirta voidaan ennustaa myös lomakausille, jolloin kassavirran haasteet ovat usein yleisimpiä.
Miksi ennustaa kassavirtaa tulos- ja tase-ennusteen avulla?
Pitkän ajan kassavirtaa kannattaa ennustaa tulos- ja tase-ennusteiden pohjalta. Tämän ennustemetodin etuna on sen laaja käyttö ja se, että talousjohtajat ja muut talouden ammattilaiset ovat melko yksimielisiä sen toimivuudesta pitkän ajan kassavirran ennustamisessa.
Ennustemenetelmän hyviin puoliin lukeutuu myös se, että se tuottaa ennusteita samassa muodossa kuin kirjanpitojärjestelmä tuottaa toteumatietoa, mikä helpottaa toteuman ja ennusteen seurantaa. Monissa tapauksissa ennustaminen voidaan jopa automatisoida, esimerkiksi Finazillan avulla.
Ennustetavan heikkous on, että se vaatii tekijältään enemmän talouden substanssiosaamista verrattuna tuleviin eräpäiviin perustuvaan lyhyen ajan kassavirtaennusteeeseen. Ennen kuin kassavirtaa aletaan ennustaa tulos- ja tase-ennusteeseen perustuen, on hyvä varmistaa, että tuloksen ja taseen logiikka on hallussa riittävällä tasolla.
Finazilla helpottaa kassavirran ennustamista ja hallintaa
Finazilla helpottaa sekä lyhyen että pitkän aikavälin kassavirran ennustamista. Erityisen suuren hyödyn se tarjoaa pitkän ajan kassavirran ennustamiseen, sillä Finazilla huomioi taseen jatkuvuuden.
Finazillan avulla voi rakentaa tulos- ja tasebudjetit tehokkaasti ja sitouttaa organisaation mukaan budjetointi- ja ennusteprosessiin.
Finazillassa voi budjetoida muun muassa myynnit, ostot, henkilöstön ja investoinnit joustavasti muokattavien osabudjettien avulla ja samalla unohtaa lukemattomat Excel-pohjaiset budjetointityökalut. Osabudjettien avulla syntyvät tarkemmat pääbudjetit ja budjetointivirheitä syntyy vähemmän, kun pääbudjetti koostuu osabudjeteista. Mukautuvuutensa ansiosta Finazillan budjetointi sopii sekä pienille yrityksille että suurille konserneille.